© Rootsville.eu

Christmas Blues Night
Festival
Zaal Elckerlyc Sint-Lambrechts Herk (16-12-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info organisatie: Elckerlyc Live

© Rootsville 2023


Het zal wel aan de periode van 't jaar liggen dat Johny & Jos hun eindejaar festival 'Christmas Blues Night' hebben gedoopt. Met zekerheid is het alvast een avondje met uitsluitend Belgische bands en dit kunnen we enkel maar toejuichen. De plaats waar dit alles plaatsvindt is zaal Elckerlyc onder de kerkentoren van Sint-Lambrechts-Herk.

Vanavond staan er '3' bands op het programma maar 'Santa Claus' is de organisatie niet meteen gunstig gestemd want helaas werd de voorziene opener 'DC Snakebuster' deze week opgenomen in het ziekenhuis. Met deze wensen we Frank dan ook een spoedig herstel en meteen hem en zijn familie ook een voorspoedig 2024.

Zo moesten ze meteen op zoek naar een vervanger en dat werd dan 'Double U Pete'. Verder zijn er ook de op 'Oetslovenblues' herrezen 'Rhyhtm Bombs' van Wouter aka Doughouse Sam. De avond wordt afgesloten door 'Shakedown Tim'.

Het is dus Wilfried Peeters aka 'Double U Pete' die deze 'Christmas Blues Night' komt af te trappen. Normaliter zou ook dit een duo zijn met aan de zijde van 'Double U Pete' gitarist Alain Counye maar ook die moest deze week onder het mes. Dus ook voor 'AC' een spoedig herstel gewenst.

Maar liefst drie gitaren en een mandoline wist 'Double U Pete' mee te brengen richting deze 'Christmas Blues Night'. Zijn opener vanavond werd dan meteen ook eentje richting ziekenbed van DC Snakebuster met 'Heroes' van David Bowie, en zo wist hij meteen iedereen hier bij de strot te nemen.

De diversiteit staat bij deze 'Double U Pete' hoog aangeschreven en dat komt het publiek dan weer ten goede. Met 'Oreo Cooky Blues' krijgen we dan eentje om in de koffie te soppen en met 'Be Home On Christmas Day' weet deze opener ook meteen ons er aan te herinneren dat het bijna Kerstmis is.

Enkele hitjes als 'San Francisco Bay Blues' en 'Before You Accuse Me' gaan er hier in als zoete broodjes. Met een original als 'Back To Allepo' weet hij ons meteen de dagdagelijkse realiteit weer voor onze ogen te brengen maar weet hij sommige muziekliefhebbers hier aanwezig toch ook weerom de aandacht te trekken met een nummer van één van de beste songsmids die we kennen. 'Just Walk Away' van Tom Waits krijgt dan ook mijn volledige aandacht.

Wanneer er naar de mandoline wordt gegrepen hoeven we je niet te vertellen dat de Ierse halfgod Rory Gallagher er zit aan te komen en zo kan iedereen hier meebrullen op 'Goin' To My Hometown'. Even back to reality al is deze chartbuster van 'Nathaniel Rateliff & The Night Sweats' toch al wel een beetje uit het geheugen verwenen maar de uitstekende versie van 'I Need Never Get Old' doet de zaal zoniet nog meer herleven.

Tijd dan voor wat 'Rhyhtm 'n Blues' met de dansplaat 'I Got A Woman' van Brother Ray en werkt deze 'Double U Pete' met een heuse medley toe richting een immense sing-a-long. We laten ons gaan op nummers als 'Johnny B Good', maar ook op Speedy Gonzalez en Nancy's 'These Boots Are Made For Walking. Now wat Ray Charles met 'What I'd Say' om dan in volle gloria af te sluiten met die superhit van Them. Eerlijk toegeven, straffe kost van deze Lone Ranger.

Tim Ielegems aka Shakedown Tim komt deze editie van de 'Christmas Blues Night' 2024 als tweede op te luisteren. We mogen Tim toch al onder de oldies van onze bluesscène beginnen rekenen. Na een leven aan de zijde van Steven Troch en hun band 'Fried Bourbon' kwam hij daarna zijn eigen 'Shakedown Tim & The Rhythm Revue' op te richten. Shakedown Tim staat ook met regelmaat aan de zijde van binnen- en buitenlandse bluesmuzikanten zoals ook bij wijlen 'James Harman' (1946-2021) maar ook de dag van vandaag met 'Little Victor'.

Tim laat zich vanavond begeleiden door de wizzard on the keys, Mr. Ilias Scotch en met een ritmesectie om 'u' tegen te zeggen bestaande uit rhythm juggler 'Koen Van Peteghem' en double bass player Kurt Lens. Met deze top muzikanten gaat hij ook de studio in om in 2024 een nieuw album op de markt te brengen met de alhier gebrachte nummers als 'Way Down' en een homage aan 'Tiny Legs Tim' met de original 'Tiny Legs, Big Soul'. We kijken er al naar uit!

'Feed me To The Fishes' hoef je niet letterlijk te nemen want het nummer gaat simultaan met de altijd aan zijn zijde van die viskorf...om uiteraard zijn merchandising in te verbergen. Met nummers als 'Drifting' van Eddie Boyd en het altijd mooie West-Coast bluesje 'Blues After Hours' van Pee Wee Crayton zitten we als bluesliefhebber hier gebeiteld in de roots vanavond.

'Wild Calypso Night' komt uit het album 'Hard To Catch' en brengt ons richting Trinitad & Tobago voor een Kerstsfeertje à la Caraïben. 'Drop You Like A Bad Habbit' is geen anwering son g op Tommy Castro meer een rock 'n roll gevoelige dansplaat. Meteen zijn we zo ook toe aan de story van de viskorf en krijgen we een heerlijk potje slide van deze 'Shakedown Tim'.

Met Robert Johnson's 'Wazlking Blues' belanden we zo ook terug bij de 'real thing' net als op de sing-a-long op 'Rollin' and Tublin'. Na een vijftal nummers komen we ook aan het einde van de viskorf era en krijgen we nog een boogie woogie als toegeft.

Ook uit het album 'Hard To Handle' krijgen we nog een uitgesponnen 'Red Hair' en kijken we toch hoopvol uit naar het nieuwe album...Job well done!

Als laatste band van de avond doeken we er eentje op uit het verleden al werd de heropstanding van deze 'Rhythm Bombs' al een feit tijdens de '25th anniversary edition' van 'Oetslovenblues' de voorbije zomer. Ze begonnen in 1999 en in 2002 brachten ze het studio album 'One Gear Up' op de markt, een album met als producer toen Walter Broes van 'The Seatsniffers'. 'Better Be Ready' kwam dan in 2008 op de markt.

Aan Wouter's zijde staat gitarist Stanley Patti, bassist Patrick Indestege en drummer Marc Gijbels maar door de hoogtevrees van deze laatste moest het podium even worden verbouwd (grapje). Het word grasduinen in het vroegere repertoire van deze 'The Rhythm Bombs' en dit explosief en swingend te noemen alsof Lester Butler en Jimmie Wood van ''The Imperial Crowns' hier samen op het podium staan. Hun 'House Party Tonight' geeft dus muzikaal weer wat wij hier komen te ervaren, een ervaring die doet drummen voor het podium. Met 'Ii Believe I'm In Love With You' komt zelfs Kim Wilson van de 'Fabulous Thunderbirds' hier even meedoen. Wij beleven hier zo een waanzinnig nostalgisch momentum uit een geweldige era.

Met de aanvang van 'T-Bone Boogie' werd het nog even zoeken naar de rifjes maar vanaf dan werd het enkel 'full steam ahead'. 'Blue and Lonesome' wordt dan een cool down momentje maar daarna vliegen deze bommetjes er terug in met 'She's So Fine'.

Ook al heeft Patrick Indestege twee elektrische basgitaren bij waaronder zijn 'Guttlin' is en blijft hij moeilijk te scheiden van zijn imposante 'Double Bass'. Uiteraard gaat dit gebruik simultaan met het gebrachte repertoire van deze 'Rhythm Bombs'. Wat niet mocht ontbreken vanavond was het nummer 'Disconnect My Phone'. Het nummer dat ook mede zorgde voor de doorbraak van deze band en welk ook is terug te vinden op hun 'Better Be Ready' uit 2008. 

Een meer dan gesmaakte afsluiter van deze 'Christmas Blues Night' en zo mogen deze 'Rhythm Bombs' toch wel stilaan gaan denken aan een volwaardige reunion tour...



'The End' want er was geen 'catfish' meer in de vijver...CU